Kastellet

Drottningskärs Kastell

Drottningskärs kastell hittar vi nära Aspö vid inloppet till Karlstad. Det uppfördes 1680 då beslutet togs att flytta flottans huvudbas till Blekinge. Samtidigt anlades en ny stad Karlskrona runt basen.

 

Då Kastellet aldrig varit under beskjutning är det väldigt välbevarat. Det har däremot varit två försök till att attackera kastellet. 

Första gången var det den ryska tsarinnan Katarina II som under kriget 1788-1790 skickade ut hennes flotta för att attackera Drottningskär. Den dåvarande kaptenen för flottan vågade dock inte kryssa genom sundet och återvände hem till en rasande tsarinna. 

 

Nästa försök kom från Englands sjöhjälte Lord Nelson år 1801. Han började med att attackera Köpenhamn där stora delar av den danska flottan förstördes. När han sedan styrde mot den svenska flottans bas i Karlskrona blev det väldigt dimmigt när de låg ute för att vänta på sin attack. Av någon anledning så blev Drottningskärs fätsningskommendant orolig för att krutet hade blivit fuktigt i kanonerna. Han beordrade därför en testskjutning. Skjutningen träffade nästan Lord Nelsson.  Han blev så skrämd att de kunde avfyra kanoner och på något märkligt sätt se i dimman och träffa rätt så han återvände hem. 

Kastellet idag

Idag är kastellet restaurerat och rekonstruerat och är en välbevarad museianläggning. 

 

Vill ni besöka Drottningskärs kapell tar ni färjan över från Handelshamnen eller båt genom skärgården. 

 

Förutom museum så erbjuder även Kastellet en av världens mest unika restaurangmiljöer!

 

Här nar ni möjlighet att sitta i matsalen, som från början byggdes år 1680 som ett krutmagasin, eller på borggården som under århundraden har trampats av militärkängor i oräkneliga mängder. Eller varför inte i kommendantens egna sal. Med originalmålningar från 1740-talet och en kakelugn med KUNG CARL XII egna vapen på.

 

På Restaurang Kastellet kan man arrangera bröllop, dopmiddagar, företagsträffar, konferenser, högtidsdagar, samt alla andra dagar som är värda att fira.